Vad kostar det att flytta?

Vad kostar det att flytta egentligen? Kan man tjäna på att anlita en flyttfirma eller ligger den stora besparingen i att genomföra flytten på egen hand? Klart står att det är billigare att flytta allt utan någon professionell hjälp. Lika klart är det emellertid även att en flytt kostar pengar – även om du sköter allting själv.

Varje flytt är unik och det gör att man måste ta hänsyn till några saker som påverkar priset. Var flytten sker är en sådan, likaså hur pass mycket som ska flyttas och hur långt man ska åka. Att flytta inom Stockholm kan vara billigare än att flytta inom en mindre stad om man väljer en flyttfirma – detta då det finns en högre konkurrens och att det möjliggör ett lägre pris för beställaren. Ju fler saker som ska flyttas, desto högre blir priset och detsamma gäller naturligtvis om det handlar om en flytt mellan två städer som också kommer att kosta mer i slutändan. Detta vid en professionell flytt.

Att det kostar olika beroende på vilken firma man anlitar ska också tas i beaktning. Det kan man tjäna mycket på. Genom att alltid ta in offerter och ställa dessa mot varandra så kan man i slutändan hitta en flyttfirma i Stockholm vars priser är avsevärt mycket lägre än de andra. Här bör man emellertid även se till andra saker. Säkerhet, trygghet och erfarenhet exempelvis. Man måste först och främst se till att flytten är säker och att den sker under försäkring och med garantier. Rut-avdraget går även numera att använda vid en flytt: det gör skillnad för priset och där du som kund kan dra av halva arbetskostnaden med ett tak på 50.000 kronor.

Timpriset varierar mellan olika flyttfirmor

Ska man mellan tummen och pekfingret ge ett pris för en flyttfirma så bör man utgå från hur betalningen normalt ser ut. Ofta betalar man timpris och då per gubbe. En normal timtaxa å sin sida ligger mellan 350-500 kronor. Därifrån kan man också – beroende på hur stort bohag som ska flyttas och hur långt det tar – räkna på det exakta priset. Det ger en hint. Tänk även på att klargöra att exempelvis flyttkartonger ingår i priset så att det inte blir några missförstånd gällande tilläggskostnader.

En annan sak att tänka på gäller ditt ansvar. Har ni exempelvis kommit överens om ett pris baserat på en ungefärlig mängd föremål, möbler och kartonger som ska flyttas från X antal kvm så ska det heller inte komma några överraskningar från din sida. Beskriv vad som ska flyttas och hur det ser ut – finns hiss, är det smala passager och trappor? – och var så exakt som möjlig.

Kommer en flyttfirma med två gubbar och det visar sig att ett piano ska flyttas så faller detta på sin egen orimlighet; där kommer du att få betala mer än avtalat då man måste – om det ens är möjligt – kalla in fler bärare.

Det kostar pengar att flytta själv också

Även om du väljer att flytta själv så får du räkna med utgifter. Dels så handlar det om att hyra en flyttbil eller ett släp. Här kan man räkna med att ett släp kan kosta – beroende på var du hyr – från några hundralappar upp till femhundra kronor att hyra per dygn. En större bil kan å sin sida kosta upp till tusen kronor. Till det tillkommer naturligtvis även kostnader för bensin – där avgör vilket typ av fordon du har samt hur lång färd det handlar om.

Kartonger kostar pengar och du bör välja de lite dyrare då de erbjuder större säkerhet. Kvalitet kostar, och gällande kartonger så kan den där extra hundralappen vara skillnaden mellan en lyckad flytt och en ren katastrof. Försök att räkna på ditt bohag så att du köper tillräckligt många också. Storleken bör vara likadan på varje kartong. Det underlättar både bärande och packningen i bilen.

En sista kostnad handlar om betalningen till dina vänner och bekanta. Det är nästan obligatoriskt att bjuda på öl och pizza efter en flytt. Där är det bara att räkna hur många som hjälpt dig och se hur mycket en pizza kostar på den lokala pizzerian i det område du flyttat till samt vad man tar för en stor stark. Den kostnaden kommer du inte undan.

Det är definitivt billigare att flytta på egen hand. Men, kom även ihåg att du betalar för en tjänst: det kan vara värt att betala för professionell hjälp. Att flytta är både tungt, jobbigt och riskabelt sett till att någonting kan gå sönder.